Ο Σύλλογος των Απανταχού Φαλαταδιανών Τήνου ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1951, από Φαλαταδιανούς που είχαν εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα. Σκοπός του Συλλόγου είναι η διατήρηση των δεσμών μεταξύ των μελών του και με το Φαλατάδο, καθώς και η προβολή του χωριού και της Τήνου γενικότερα στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο.



Χωριό Φαλατάδος, Τήνος

Καλώς ορίσατε!

Δυτικά του Τσικνιά και της Στενής βρίσκεται το χωριό Φαλατάδος. Η ονομασία του χωριού ίσως οφείλεται στην οικογένεια Βαλατά (Βλατά) ή μπορεί να προέρχεται από τους φύλακες που επιτηρούσαν την περιοχή (φάλακα = οχύρωμα, παρατηρητήριο). Άξιες ιδιαίτερης προσοχής είναι οι εκκλησίες της Αγίας Τριάδος (καθέδρα) με βοτσαλωτή αυλή, που κατασκευάσθηκε το 1901, ο μαρμάρινος ναός του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου και μακρύτερα από το χωριό, η Θεοσκέπαστη (απόσταση 20΄ πεζοπορίας), κτισμένη σε κυρτό βράχο. Η εκκλησία της Αγίας Τριάδος είναι από τις μεγαλοπρεπέστερες και επιβλητικότερες των ορθόδοξων χωριών με πλούσιa διακόσμηση. Χωριό παραδοσιακό με αρκετά χαρακηριστικά Τηνιακής αρχιτεκτονικής, αξίζει σίγουρα να περπατήσετε τα πλακόστρωτα σοκάκια του με τις γραφικές καμάρες και τις βοτσαλωτές αυλές. Οι κάτοικοι σε μεγάλο ποσοστό ασχολούνται με τις αγροτικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία.Στο χωριό λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο και ο εκθεσιακός εικαστικός χώρος "Σπίτι των εκθέσεων" τα οποίο μπορείτε να επισκευθείτε.

Στο χωριό Φαλατάδο λειτουργούν:Ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, παραδοσιακά καφενεία, καφετέριες, μπαρ και παντοπωλεία.